Ontstaan

Het ontstaan van een succesvol feestzalencomplex

Achter elke mooie en indrukwekkende locatie schuilt een verhaal, en in deze post gaan we dieper in op het proces van hoe Domein De Vesten tot stand is gekomen. Van de allereerste ideeën tot de uiteindelijke realisatie en het succesvolle bedrijf dat het nu is, we nemen je mee op een reis door de geschiedenis van dit bijzondere complex. Ontdek hoe het begon, welke uitdagingen werden overwonnen, welke beslissingen er werden genomen en welke successen werden geboekt!

Van oude hoeve naar luxe evenementenlocatie

In 1986 begon zaakvoerder Tonny Luyten als student slagerij-traiteur met het organiseren van feestjes in lokale zalen, terwijl zaakvoerder Ronny Vandenbergh de verantwoordelijkheid nam voor de zaal als Maître d'hôtel. In 1994 besloten ze om samen bvba 't Hof van Eden op te richten en investeerden ze in de aankoop van een kadertent om feesten te organiseren op een vaste locatie in Ongelberg, Balen. Een jaar later verhuisden ze naar hun huidige locatie op de Kanaalweg in Laakdal, waar ze eigenhandig een feesttuin met bijhorende faciliteiten creëerden op een ruw terrein met een vervallen oude hoeve.

In 1997 openden ze de hoeve als taverne en begonnen ze met het bouwen van nieuwe feestzalen. In 2001 namen ze Kasteel Meerlaer over en baatten het met succes uit gedurende vier jaar. In 2006 en 2007 werden zowel Taverne 't Hof van Eden als Kasteel Meerlaer verkocht, waarna ze De Vesten oprichtten als hun nieuwe onderneming en in 2008 een nieuw complex openden. In 2012 werd het gebouw uitgebreid tot een multifunctioneel gebouw. In 2016 herschreven ze hun huisstijl en veranderden hun naam in "Domein De Vesten". Na het vrijkomen van de taverne in datzelfde jaar, transformeerden ze het tot een Thais restaurant met extra ruimte voor nieuwe zalen en een eigen B&B met drie suites en één luxekamer.

 

De feesttuin in Balen


Hoe Domein De Vesten zijn naam vond: het belang van stevigheid en veelzijdigheid

Het ontstaan van de naam 'Domein De Vesten' is het resultaat van een brainstorm waarin gezocht werd naar een naam die stevigheid en vertrouwen uitstraalt. 'De Vesten' bleek daarvoor de perfecte keuze, omdat het niet alleen een stevige fundering symboliseert, maar ook verwijst naar de vesten van de brug waarlangs het domein gelegen is. Bovendien moest de naam zowel geschikt zijn voor feestelijke als zakelijke evenementen.

In de loop der jaren is Domein De Vesten uitgegroeid tot een gerenommeerde evenementenlocatie, met tal van unieke ruimtes en faciliteiten om aan de uiteenlopende wensen van klanten te voldoen. In 2020 werd het bedrijf geconfronteerd met de gevolgen van de Covid-19 pandemie, maar de eigenaars besloten niet bij de pakken te blijven te zitten. Integendeel, ze besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan en kochten Drukkerij Van Dingenen om te verbouwen tot Expo De Kempen. Zo wisten ze de continuïteit van het bedrijf te waarborgen en ook in tijden van crisis te blijven innoveren en groeien.

Van ‘Noord’ tot ‘Zuid’: De betekenis achter de namen van de zalen in Domein De Vesten

De zalen hebben elk een eigen unieke naam. Wat opvalt is de combinatie van koloniale en moderne elementen in de naamgeving. De namen van de zalen verwijzen naar ontdekkingsreizigers en windrichtingen, die beide een belangrijke rol speelden in de koloniale geschiedenis van België.

De ontdekkingsreizigers waren de eerste Europeanen die de onbekende gebieden van Afrika en andere delen van de wereld verkenden. Hun reizen hebben geleid tot de ontdekking van nieuwe landen en volkeren. De namen van de zalen, zoals Columbus en Marco Polo, zijn daarom een eerbetoon aan deze ontdekkingsreizigers en hun avontuurlijke geest.

Daarnaast verwijzen de namen van de zalen ook naar de windrichtingen, die van oudsher werden gebruikt om richting te geven aan de reizen van ontdekkingsreizigers. De namen van de zalen, zoals Noord, Zuid, Oost en West, zijn dan ook een symbolische verwijzing naar deze windrichtingen en de reizen die daarop gebaseerd waren.

De combinatie van deze koloniale en moderne elementen in de naamgeving van de zalen geeft De Vesten een unieke en interessante sfeer. Het benadrukt de geschiedenis en het avontuurlijke karakter van de ontdekkingsreizigers, terwijl het ook de moderne en eigentijdse uitstraling van het complex weerspiegelt.

Als je op zoek bent naar de perfecte locatie voor jouw volgende evenement, dan nodigen we je graag uit om ons domein te bezoeken. Of het nu gaat om een bruiloft, een congres, een bedrijfsfeest of een andere speciale gelegenheid, wij bieden een prachtige setting en een professionele service om jouw evenement tot een succes te maken.

Aarzel niet en contacteer ons op info@devesten.be of via 014/86.78.49 en creëer onvergetelijke herinneringen die een leven lang meegaan!

 

De oude hoeve
De oude hoeve

De oude hoeve
De oude hoeve

De oude vervallen hoeve die later werd opgebouwd tot het huidige gebouw
De oude, vervallen hoeve die later werd omgebouwd tot het huidige gebouw

De kadertent op de huidige locatie
De kadertent op de huidige locatie

De kadertent: binnenin
De kadertent: binnenin

Hof van Eden
Hof van Eden

Contacteer nu onze feestplanner!

Aan de slag